Sokratisk visdom - del 3

Søndag d. 3. november kl 14-17 afholdt vi del 3 af kurset "Sokratisk visdom" i Folkets Hus.

Holdet er efterhånden ved at være et rigtigt stærkt team, der stiller virkeligt gode spørgsmål og kommer langt ned i teksten.

Vi fokuserede denne gang på bog 2 af Staten og talte blandt andet om, hvad Sokrates helt præcist mener med ordet "retfærdighed". Det er klart nok, at for Sokrates er den retfærdiges egen lykke en væsentlig del af motivet til at handle retfærdigt - og at det sokratiske begreb om retfærdighed dermed for eksempel adskiller sig afgørende fra Kants kategoriske imperativ og fra andre forståelser af, hvad det vil sige at handle moralsk. Men præcist hvordan gør "det retfærdige liv" den retfærdige lykkelig? Og hvordan kan vi lære noget om individets retfærdighed ved at kigge på retfærdighed i samfundet - sådan som Sokrates' foreslår, at vi gør det i bog 2.

Vi talte også om, hvorfor censur er så vigtigt for Sokrates. Hvorfor er det vigtigere at opdrage borgerne i staten med opbyggelige historier end at lære dem at tænke kritisk, så de selv kan vurdere, hvad der er skidt og kanel? Det sidste ville vel være mere i overensstemmelse med de grundlæggende sokratiske idealer?

Først var filosofferne fraværende. Siden var kagen det.